Bozulan kombiyi kiracı mı öder ev sahibi mi?
Kiralanan evde kombi bozulursa kim öder?, borçlar kanunu'nun 317. maddesi gereğince; kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından karşılanır. bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder.
Kiralanan evde kombi bozulursa kim öder?
Kiralanan evde kombi bozulursa kim öder?,
borçlar kanunu'nun 317. maddesi gereğince; kiralanan yerin temizlik ve bakım giderleri kiracı tarafından karşılanır. bu nedenle demirbaşların (kombi, klima vs.) temizlik ve bakımı kiracıya aittir. parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. Kombi evin demirbaşı mı?
Kombi evin demirbaşı mı?,
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder. Hangi masraflar ev sahibine aittir?
Hangi masraflar ev sahibine aittir?,
Kombiler, evin demirbaşları arasındadır. Kiracı kombiyi yaptırıp kiradan düşebilir mi?
Kiracı kombiyi yaptırıp kiradan düşebilir mi?,
Borçlar Kanunu'nun 317. Maddesine göre kiralanan yerin temizlik, bakım giderleri, demirbaşların iyi tutma halindeki masraflar kiracıya ait bulunuyor. Kombi, petek temizliği kiracıya ait olmakla birlikte parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masraflar ev sahibine ait bulunuyor. Bir Kombinin ömrü ne kadardır?
Bir Kombinin ömrü ne kadardır?,
TAŞINDIKTAN SONRA YAŞANABİLECEK SORUNLAR
Eve taşındıktan sonra oluşabilecek tesisatın patlaması, kombinin bozulması, buzdolabının çalışmaması (sürekli kullanılan bir alet olduğu için bu durumda da kira bedelinden düşülür) gibi durumlarda da kiracının kiradan düşme hakkı yasal olarak korunmuştur. Kiracı eve yaptığı masrafları isteyebilir mi?
Kiracı eve yaptığı masrafları isteyebilir mi?,
100-120 m2 daireler için 17-20 bin kcal/h kapasiteden başlayarak güçleri ısıtılan mahal alanına göre artmaktadır. Kombilerin ürün ekonomik ömrü, Sanayi Bakanlığı tarafından 15 yıl olarak belirlenmiştir. Kiralanan evin demirbaşları nelerdir?
Kiralanan evin demirbaşları nelerdir?,
Kiracı, kiralanana yaptığı lüks masrafları talep edemez. Ancak söküp götürülmesi mümkün olan lüks masrafları mülk sahibinden talep edebilir. Taraflar kira sözleşmesine kiracı tarafından yapılan faydalı ve zorunlu masrafların talep edilemeyeceğine ilişkin hüküm düzenleyebilirler. Demirbaşı kiracı öder mi?
Demirbaşı kiracı öder mi?,
Kiralanan bir evde bulunan eşyalar evin demirbaşları olarak kabul edilmektedir. Bunları aynı zamanda taşınmaz olarak da düşünebilirsiniz. Bir evde taşınması mümkün olmayan; fırın, ocak, ankastre, kombi, duşakabin, klozet, lavabo, petek gibi sökülüp götürülemeyecek ürünler evin demirbaşlarıdır. Petek arızası kime aittir?
Petek arızası kime aittir?,
Taraflar arasında herhangi bir sözleşme yok ise; demirbaş giderlerinde kat malikleri arsa payı oranında yükümlüdür ve ev sahipleri ödemek zorundadır. Kiracılar apartmanın günlük giderlerini ödemekle yükümlüdür. Kiracıların demirbaş ödemesi durumunda ödedikleri tutarı kiralarından düşer. Kiracı neleri ödemek zorunda?
Kiracı neleri ödemek zorunda?,
Kombi, petek temizliği kiracıya ait olmakla beraber parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi hallerde ortaya çıkan masraflar konut sahibine ait oluyor. Ancak, kiracı kombiye zarar verdiyse fatura ev sahibine yansıtılamıyor. Teknik servis kontrolü ile belirlenen arızaya göre faturayı kiracı ya da ev sahibi ödüyor. Kiracı bozulan asansör parası öder mi?
Kiracı bozulan asansör parası öder mi?,
TBK madde 317'ye göre kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Burada kullanım giderlerinden kasıt; elektrik, su, doğal gaz veya temizlik bedeli gibi gider kalemleridir. Dikkat edilirse bunlar, kiracının kullanımına bağlı olan giderlerdir. Alt kata su sızması kim öder kiracı?
Alt kata su sızması kim öder kiracı?,
Asansör giderlerini kiracı mı mal sahibi mi öder? Kalıcı binanın değerini artırıcı güzelleştirici giderleri ev sahibine ait oluyor. Dolayısı ile, merpen elektirigi, asansör servis ve elektirigi, merpen ve cevre temizliği gibi hizmetler kiracının sorumluluğunda oluyor. Ancak, asansör tamiri ev sahibine ait oluyor.